2190-achtergrond-ciel10

Ontlasten

Problemen met ontlasten zijn veel minder bekend dan problemen bij plassen. Rondom die poep heerst een groter taboe. Mensen met poepproblemen durven al heel snel de deur niet meer uit. Een normale stoelgangfrequentie zit tussen de drie maal per dag en de eenmaal per drie dagen.

Problemen met ontlasten zijn ontlastingsverlies, pijn bij poepen, buikpijn, niet kunnen poepen (obstipatie), onvolledig lozen, anusklachten (aambeien,kloofjes) en problemen na operaties. Deze problemen zien we bij mannen, vrouwen en kinderen.

Ontlastingsproblemen worden veroorzaakt door met name slechte gewoontes, leeftijd, hormonale veranderingen, bevallingen, trauma’s, ziekte, medicijnen en operaties, waardoor de bekkenbodemspieren of wel te slap geworden zijn of wel veel te gespannen. Vaak is het vermogen tot het waarnemen van de signalen verstoord. Mensen die problemen hebben met poepen, hebben ook vaak problemen met plassen en/of vrijen. De klachten hebben immers allemaal te maken met de bekkenbodem.

Een behandeling zal bestaan uit uitleg, adviezen, bewustwording van spanning/ontspanning van de bekkenbodem en spierfunctieverbetering gekoppeld aan het probleem zonodig met gebruik van apperatuur.